U hebt besloten om een jong katje aan te schaffen en bent nu op zoek naar wat in de kattenwereld over het algemeen aangeduid wordt als een kitten. Hoe moet u nu te werk gaan om er voor te zorgen dat u zolang mogelijk plezier heeft van uw nieuwe aanschaf.

Eerst moet u overwegen of dat het een raskat zal zijn of een stamboomloze persoonlijkheid die u in het asiel of via een advertentie goedkoop kunt verwerven. Buiten het asiel geldt daar over het algemeen de regel: garantie tot aan de deur: hoewel de wet nu toch enige bescherming aan u als consument biedt op het gebied van garantie. Maar of dat echt na te leven is, blijft nog de vraag.

Voor dit artikel zal ik uitgaan van de keuze dat u een raskat wilt hebben.

Foto - Astrid Kerkibo

Foto – Astrid Kerkibo

Eerst dient u zich dan te oriënteren op het ras dat u aanspreekt; elk ras heeft zijn eigen karaktertrekken en de verschillen tussen de rassen kunnen daarin groot zijn. Ook de mate van verzorging kan bepalen wat u wilt hebben. Een Pers dient vaak geborsteld te worden en regelmatig gewassen. Een Sphynx heeft nauwelijks tot geen haar dus hoeft u die niet te borstelen, maar over het algemeen scheiden ze meer huidvet af waardoor ze toch ook gewassen moeten worden. De mate van verzorging bepaalt dus mede de keuze die u moet maken. Aangezien dit artikel geschreven wordt voor een Siamezenblad ga ik even uit van de veronderstelling dat u een Siameesje of een Oosters Korthaartje zoekt of een van hun langharige tegenhangers, de Balinees of Oosters Langhaar.

In de meest ideale situatie heeft u een directe buur, goede kennis of een familielid dat het ras dat u zoekt fokt. Dat is dan gemakkelijk; u geeft bij hen aan dat u belangstelling heeft voor een kitten en wanneer zij toevallig een nestje hebben bent u klaar.

Voor de mensen waar het niet zo eenvoudig gaat kan ik de volgende tips noteren.

Ga naar de rasclub en vraag bij hun kittenbemiddeling of zij een betrouwbaar adres weten waar u een dergelijk kitten kunt kopen. Geef aan in welke regio u woont en wanneer een fokker uit uw regio zijn nestje(s) heeft doorgegeven dan zal de kittenbemiddeling u wel doorverwijzen. Anders zult u iets verder moeten reizen. U neemt vervolgens telefonisch contact op met de fokker om te informeren of er nog kittens beschikbaar zijn, wat de leeftijd van de kittens is zodat u een idee heeft wanneer het kitten naar u toe zou kunnen komen. Dit kan pas als het kitten dertien of veertien weken oud is want het wordt 2x geënt als het nog bij de fokker woont, zodat het optimaal aan zijn nieuwe leventje kan beginnen. De fokker zal het nog een weekje in huis willen houden na de tweede enting om te zien dat er geen reacties op de enting optreden.

Als er nog een kitten beschikbaar is, en dan liefst in de kleurvariëteit die u graag wilt hebben, kunt u een afspraak maken met de fokker om eens te mogen komen kijken. Iedere fokker hanteert hier zijn eigen grens met betrekking tot vanaf welke leeftijd u mag komen kijken. Persoonlijk wacht ik tot na de eerste drie weken, anderen wachten nog wat langer en er zijn er ook die al eerder toestaan. Dat is de persoonlijke keuze van de fokker. Nu kunt u ook vragen wat het kitten zal gaan kosten. Doe dit niet meteen aan het begin van het gesprek. Veel fokkers knappen daar op af.

U hebt nu afgesproken en staat op het afgesproken tijdstip op de stoep. Bedenk wel dat fokkers ook gewone particulieren zijn die katjes hebben als hobby en dat het geen winkel is, waar u zomaar naar binnen kunt lopen als het u uitkomt.

Over het algemeen wordt u hartelijk ontvangen en ziet u katten rondlopen in huis. Misschien ziet u zelfs jonge katjes rondlopen. Observeer hoe de katjes reageren op uw binnenkomst. Komen ze meteen naar u toe of verstoppen ze zich zodra u zich naar hen toe bukt. Vraag welke van de rondlopende poezen de moeder is en bekijk hoe zij eruit ziet en hoe ze zich gedraagt naar u toe als bezoek, Is zij nieuwsgierig of gedraagt zij zich angstig? Kittens nemen vaak gedrag van de moeder over dus is het belangrijk hoe zij op bezoek reageert.

Dit kan alles zonder de katjes aan te raken, dat komt nog wel. Kijk hoe de kittens onderling met elkaar omgaan en kijk naar de oogjes en de neusjes of die schoon zijn. Wordt er veelvuldig geniest. Een enkele nies kan geen kwaad, er kan tenslotte stof in de lucht zitten waardoor een katje eens een keer moet niezen maar veel niezen is geen goed teken. Kijk ook naar de achterwerkjes als u de kans krijgt. Zijn die schoon of zijn ze rood van irritatie of zelfs vies van de ontlasting. Als er van al die negatieve dingen sprake is dan raakt u de kittens niet aan en vertelt u de fokker dat de kittens toch niet helemaal zijn wat u zoekt. Ook al heeft u een lange reis gemaakt, ga gewoon weer naar huis want met een ziek katje haalt u zich meer problemen op de hals dan u lief is. Een ziek kitten in een nest hoeft geen probleem te zijn maar als er meer zijn, dan wegwezen. Wast u dan thuis wel eerst de handen zorgvuldig wanneer u al katten in huis heeft. Dat heeft u tenslotte ook gedaan voor u van huis vertrok om geen problemen mee te nemen naar het bezoek.

Als alles goed is dan zal men u uitnodigen om te gaan zitten en dan komen op een gegeven moment de kittens vanzelf wel eens kijken naar die mensen die ze nog niet kennen. Misschien bent u wel nieuw speelgoed voor ze. De fokker zal al wel verteld hebben welke kittens nog beschikbaar zijn en u uitnodigen die eens ter hand te nemen zodat u ze wat beter kunt bekijken. Kijk dan nog een zorgvuldig naar de oogjes en de neusjes. Oogjes moeten helder staan en u nieuwsgierig bekijken en het neusje moet schoon zijn. Waarschijnlijk ligt het even later lekker op uw schoot te slapen omdat het moe is. Voor kittens is dat heel normaal, zij verslapen nog driekwart van hun tijd. Zij hebben nog uitbarstingen van energie en dan vallen zij plotseling in slaap daar waar ze dan zijn.

De fokker zal u op een gegeven moment vragen of u het katje wilt hebben als gezelschapsdier of dat u er misschien mee wilt gaan fokken. Denk zorgvuldig na over het antwoord. Veel fokkers werken tegenwoordig met een koopovereenkomst waarin allerlei voorwaarden kunnen staan en eventuele fokbeperkingen. Uiteindelijk zet u daar een handtekening onder dus gaat u dan een contract aan dat u niet zomaar straffeloos kunt verbreken. Bedenk dat een goede naam te voet komt maar te paard vertrekt.

U hoeft nu nog geen beslissing te nemen of u het kitten wilt kopen. U kunt bij meerdere fokkers gaan kijken als u dat wilt. Dat is zeker belangrijk wanneer u met het katje wilt gaan showen en/of fokken. Mocht u alleen maar een huisgenootje willen hebben dan doet het er niet zoveel toe of het voldoet aan alle punten van de standaard of niet, Zolang het maar gezond en lief is en van het ras dat u graag wilt hebben, doen schoonheidsfoutjes er niet zoveel toe. Als u een fokkatje zoekt vertel dat dan eerlijk aan de fokker, hij kent tenslotte de lijnen waar hij mee fokt en kan u een advies geven over hoe het kitten later waarschijnlijk uit zal groeien. Ook al is het nu niet op zijn mooist, misschien dat in die lijn de katjes pas laat tot hun volle recht komen. Als u wilt fokken dan is de afstamming heel belangrijk dus kunt u de fokker vragen of hij een kopiestamboom van de ouders voor u heeft zodat u die thuis uitgebreid kunt bestuderen. Ook zal de fokker u een exemplaar van zijn koopovereenkomst geven zodat u die thuis nog eens door kunt lezen.

Wanneer u nog meer afspraken gemaakt heeft met andere fokkers dan spreekt u af met de fokker wanneer u uw beslissing neemt. Dat is eerlijk naar hem toe zodat een ander het katje kan komen bekijken wanneer u besluit elders een katje te nemen.

Besluit u nu al om het katje te nemen dan kan het zijn dat er een aanbetaling wordt verlangd, maar dat kunt u lezen in de koopovereenkomst. Er zijn fokkers die slechte ervaringen hebben opgedaan met mensen die kittens bespraken en het dan op het laatste moment af lieten weten terwijl de fokker andere mensen had moeten teleurstellen omdat hij er van uit ging dat het kitten besproken was. Veel fokkers nemen een dergelijke regeling dan over omdat zij niet hetzelfde willen meemaken.

U spreekt af wanneer u ongeveer belt om het katje te komen afhalen of u spreekt af dat de fokker het katje komt brengen zodat hij kan zien in welke omgeving het katje terecht komt.

Als het zover is zorgt u er voor dat u klaar bent met alle voorbereidingen en dat u alles in huis heeft voor uw nieuwe huisgenoot. Als u er bent om het kitten op te halen dan zal de fokker u nog een en ander willen vertellen over het kitten en over het eten e.d. dat et kitten nodig heeft. Veel fokkers maken een soort van (foto)boek over het kitten met daarin allerlei tips en wetenswaardigheden en misschien krijgt u wel kittenpakketjes mee van gerenommeerde merken met daarin wat leuke en lekkere dingen voor het kitten. U betaalt de fokker het afgesproken bedrag en daarna wordt de eigendomsoverdracht ingevuld en ondertekend. Indien nodig moet die naar de vereniging gestuurd worden en krijgt u t.z.t. een nieuwe eigendomsverklaring waarin het katje op uw naam staat. U krijgt ook de stamboom mee, als de fokker die al heeft en in ieder geval het entboekje.

U wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk naar huis om te genieten van uw kitten maar bedenk dat de fokker het katje ongeveer drie maanden in huis heeft gehad en ook wat tijd nodig heeft om afscheid te nemen. U kunt nog heel lang van het kitten genieten. Wanneer u thuis komt geef het dan de tijd om te wennen aan alle nieuwe indrukken die het opdoet. Zet het als eerste bij de kattenbak zodat het die tenminste weet te vinden. Eten vindt hij vanzelf wel. Laat het zelf de ruimte verkennen en onderdruk de neiging om het iedere keer op te pakken. Praat er wel tegen om het vertrouwd te maken met uw stem. Het komt vanzelf wel naar u toe wanneer het daar aan toe is en dan komt het in vertrouwen dat alles goed is.

Vergeet niet om na een week of twee even naar de fokker te bellen om te vertellen hoe het nu gaat met het kleintje. Die zal ook nieuwsgierig zijn hoe het nu gaat en kan dan voor zijn gevoel alles afsluiten met de gedachte dat hij een goede keus gemaakt heeft door u te koppelen aan zijn kitten. Misschien kunt u ook nog een keertje bellen met de kittenbemiddeling om hen te informeren dat u heel gelukkig bent met de aankoop die u via hen heeft kunnen doen, zodat ook zij weten dat ze de fokker met een gerust hart bij anderen kunnen aanbevelen.

Heel veel plezier met uw nieuwe aanwinst.

Thom Bloks.