Uw eerste kattenshow

Als u voor het eerst met uw kat wilt gaan showen op een kattenshow, zit u met een groot aantal vragen. De eerste keren showen kan u het best doen samen met een kennis (fokker van uw katje?) die al ervaring heeft, en u kan en wil bijstaan. We gaan hier even proberen alles op een rijtje te zetten.

Een kattenshow kiezen

Voor een eerste kattenshow willen de meeste mensen liefst iets in de buurt. U vindt op de meeste webpagina’s van de verenigingen een showkalender waar staat waar en wanneer kattenshows plaatsvinden. Als u een kattenshow uitgekozen hebt, bezoek dan even de website van de organiserende vereniging om te zien of alle gegevens wel degelijk kloppen.

Op die site vind u ongetwijfeld ook een formulier om via Internet in te schrijven. Dit is de snelste en makkelijkste manier om in te schrijven. Vind u niets op de site, neem dan even contact op met de vereniging om inschrijfformulieren op te sturen.

Inschrijven

Een eerste obstakel is het invullen van het inschrijfformulier.

Foto - Akitsu

Foto – Akitsu

Elke vereniging heeft in ieder geval uw gegevens nodig. Naam en adres zijn nodig om een bevestiging te kunnen sturen, telefoonnummer is handig als er iets niet duidelijk is zodat de vereniging u kan contacteren. Als u via Internet inschrijft kunnen vragen natuurlijk via e-mail gesteld worden. Verder willen ze weten bij welke vereniging u aangesloten bent. Dit vooral omdat de eigen leden korting krijgen op het inschrijfgeld. Bij de onafhankelijke verenigingen hoeft u niet aangesloten te zijn bij een vereniging om aan een kattenshow mee te doen. Als u naast (of in de buurt van) iemand wenst te zitten, kan u dit vermelden. Wees een beetje duidelijk; naast Janssens kan tot verwarring leiden. Normaal gezien kan u ook een opmerking kwijt (als u b.v. al een kat ingeschreven heeft en u schrijft er nog eentje bij…).

Mogelijk zijn er nog andere vragen die gesteld worden. Bent u van iets niet zeker, stuur dan een e-mailtje of zet in de opmerking dat u iets niet goed begrijpt. Vervolgens hebben ze de gegevens van uw kat(ten) nodig. Hiervoor neemt u best even de stamboom of het vaccinatieboekje bij de hand. Naam van de kat, het ras, het geslacht, de geboortedatum en de kleur dienen opgegeven te worden. Indien de kleur niet bekend is of twijfelachtig is kunt u de kat inschrijven in determinatieklasse. Hierbij bekijken enkele keurmeesters voor de aanvang van de kattenshow uw kat en wijzen de kleur toe. Als de kat een raskat is, en inschrijft voor een titel, dan dient u ook het stamboomnummer op te geven. Schrijft u de kat in in de jeugdklasse en u heeft nog geen stamboom voor de kat, dan vult u “aangevraagd” in.

  • Verder dient u de ouders van de kat op te geven en de fokker.
  • Vervolgens vraagt men u naar de klasse waarin u uw kat(ten) wenst in te schrijven. U dient even uit te rekenen hoe oud uw kat is op de dag van de kattenshow.
  • Vanaf 9 maanden (bij sommige verenigingen dus 10 maanden) gaat de kat in de CAC klasse, of als ze gesteriliseerd of gecastreerd is in de CAP klasse. Dit is de eerste klasse waarin katten trachten een certificaat te bemachtigen om later de titel van Kampioen of Premior te mogen dragen.
  • Er is ook een “Buiten mededinging” klasse. In die klasse wordt uw kat niet opgeroepen om gekeurd te worden (er is dan ook weinig lol aan het showen).
  • Als uw katje geen raskat is, dan kan ze in de “Huiskattenklasse”. In deze klasse worden katten voornamelijk gekeurd op verzorging en conditie.

Na het invullen van het inschrijfformulier dient u dit naar de vereniging te sturen. Door het insturen verbind u zich ertoe de inschrijfkosten te betalen.

Als er iets misloopt (wat niet te hopen is), dient u het inschrijfbureau hiervan ZO SNEL MOGELIJK op de hoogte te brengen.

Na het inschrijven ontvangt u een bevestiging.

Kijk deze bevestiging GOED na. U kan fouten gemaakt hebben bij het inschrijven en het inschrijfbureau kan fouten gemaakt hebben bij het overnemen van uw gegevens. Is er iets fout, laat dit dan ONMIDDELLIJK weten. Niemand heeft er problemen mee gegevens te verbeteren, tenzij de keursetjes, de kooikaarten en de keurrapporten al afgedrukt zijn en de catalogus zo goed als klaar is. Dit is een boel extra werk voor het inschrijfbureau. Helemaal onprettig wordt het als u op de kattenshow zelf merkt dat er iets fout is! Kijk dus uw bevestiging steeds goed na. Komt er geen bevestiging, neem dan even contact op met het inschrijfbureau. Het kan zijn dat uw inschrijving niet aangekomen is en als u wacht tot het laatste moment is de kans groot dat de zaal vol zit en u er niet meer bij kan.

Benodigdheden voor de kattenshow:

Voor uw kat wordt een kooi gereserveerd. De afmetingen kunnen verschillen van vereniging tot vereniging, maar over het algemeen zijn deze 50 x 50 x 50 cm. Sommige exposanten , vooral als ze met 1 kat komen, vinden dit nogal krap voor de kat en vragen (tegen betaling) een extra kooi. Als u dit wil, dient u dit bij de inschrijving te melden. Sommige exposanten hebben eigen kooien. Die kunnen bij sommige kattenshows gebruikt worden. Ze nemen normaal gezien de plaats in van 2 kooien, dus dient er ook voor 2 kooien betaald te worden. De kooien staan met 3 of 4 op een plateau. Normaal kunnen de tussenschotten geopend of gesloten worden.

Voor de kat heeft u nodig :

•Vaccinatieboekje (met geldige inentingen)

•Transportkooi (in de winter best afgedekt

•Uw bevestiging

•Een drink en een eetbakje

•Eten voor de kat (daar de meeste katten niet van showen houden brengt u het best droogvoer mee. Sommige katten eten niet en blikvoer droogt dan uit)

•Een kattenbak(je). Gezien de afmetingen van de kooien (en de nog kleinere deurtjes) is een klein modelletje nodig.

•Eventueel kattenbakvulling (op de meeste shows is kattenbakvulling te verkrijgen, maar als dit niet zo is heeft u wel een probleem)

•Vloerbedekking voor de kooi of een dik kleed.

Foto - Akitsu

Foto – Akitsu

•2 gordijntjes voor de kooi (wegens de mogelijk verschillende afmetingen van

•de tentoonstellingskooien zijn rekbare gordijntjes handig)

•Toiletartikelen voor de kat (afhankelijk van het ras, kam, borstel, babypoeder, etc.)

•Keukenrol

•Plastic afscherming voor de voorkant van de kooi(en)

Eventueel:

•Ventilatortje op batterijen (als het erg warm is)

•Doek voor boven op de kooi(en)

•Wasknijper (om het kooideurtje open te houden)

•Versiering voor de kooi (fotoalbum, reclamebordje voor uw cattery, naamkaartjes,…..)

Voor uzelf :

•Wat lectuur

•Als u een snoeper bent : koekjes

•Eventueel iets te drinken en/of te eten (dit is normaal in of in de buurt van de zaal ook te verkrijgen)

De kat(ten) voorbereiden

Of een kat succes heeft op een kattenshow of niet hangt van een aantal zaken af. De kat moet bijvoorbeeld de rasstandaard zo dicht mogelijk benaderen. Maar er wordt ook gelet op de conditie van uw kat. Uw kat komt niet in optimale showconditie door haar 2 dagen voor de show in bad te stoppen. Dagelijkse verzorging, optimale gezondheid en degelijke voeding zijn noodzakelijk voor een prima conditie van de kat en mooie vacht. Afhankelijk van het ras waarmee u gaat showen, kan u ze nog mooier maken door b.v. een badje. Raadpleeg een (bevriende) fokker van hetzelfde ras voor een handleiding.

•Zorg er in ieder geval voor dat de kat schoon is (propere oortjes, wit in de vacht moet wit zijn, …..) en dat er geen klitjes in de vacht zitten.

•Uiteraard dient de kat vrij te zijn van parasieten (vlooien, oormijt, ….). Regelmatig ontwormen kan ook zorgen voor een betere conditie.

•Op de kattenshow zelf heeft u ook een borsteltje (of voor sommige rassen een zeemvel bv) nodig om de vacht nog even op te maken voor de kat naar de keurmeester gaat.

Op de kattenshow

Je dient u zelf en de kat(ten) aan te bieden binnen de uren van de dierenartscontrole. Deze uren staan normaal op de bevestiging.

U mag niet vergeten de vaccinatieboekjes mee te nemen : zonder komt u er niet in! Ook is het prettig de bevestiging mee te nemen. Na wat aanschuiven komt u eerst aan de kassa. Heeft u reeds betaald, dan zit u goed. Is dit nog niet gebeurt, dan mag u hier betalen (gewoonlijk iets meer dan wanneer u op voorhand zou betaald hebben). In ruil daarvoor krijgt u een omslag (en verenigingafhankelijk ook een zakje staaltjes, een catalogus, etc).

In de omslag zitten kooikaarten : dit is een kaartje waarop de gegevens van uw kat staat en die afgestempeld moet worden door de dierenarts. Op de omslag staat gewoonlijk een nummer en een letter. Dit is het vak waar u straks uw kooi moet gaan zoeken.

Na weer wat aanschuiven komt u bij de dierenarts terecht. Hier dient u de kooikaart(en) en vaccinatieboekje(s) af te geven. Terwijl dit gecontroleerd wordt, kan u uw kat uit de transportkooi nemen en op tafel zetten. Hou de kat goed op de tafel.

Na de goedkeuring van de dierenarts mag de kat terug in de transportkooi. Vergeet uw vaccinatieboekje niet! Vervolgens mag u de zaal binnen. Normaal staat er nog een controle aan de deur die uw afgestempelde kooikaart(en) wil zien. In de zaal dien u uw vak te zoeken. Dit staat normaal op de omslag of op de kooikaart. Als u uw vak gevonden hebt, dan moet u uw kooinummer(s)opzoeken.

Als u die gevonden hebt, dan kan u beginnen met de kooi in orde te maken:

De kooi voor de zekerheid even ontsmetten, vloerbedekking en gordijntjes. Daarna mag de kat in de kooi. Dan gaat u op zoek (als u het zelf niet meegebracht hebt natuurlijk) naar water voor de kat. Dit vind u normaal in de toiletten. Als de kat voorzien is van eten en drinken, dan kan u de kooi verder afwerken (evt. bovenbedekking, plastic aan de voorkant, versiering, etc.). Probeer de kat gerust te stellen : het is voor de meeste katten geen prettige ervaring. Als u merkt dat de kat zenuwachtig is, vermijd dan onverwachte bewegingen, neem haar langzaam uit de transportkooi, laat ze even rondkijken en wennen voor u ze in de kooi zet.

Uw “bagage” (transportkooi en zo) kan u kwijt onder de kooi of kan u terug naar de auto brengen. Probeer een stoel te pakken te krijgen (op de meeste shows zijn er genoeg, af en toe zijn er te weinig) want hier zit u nu tot een uur of zes…

De kattenshow zelf

Tijdens de kattenshow worden de katten één voor één naar de keurmeester geroepen. Er lopen stewards rond die de exposanten komen verwittigen dat hun kat aan de beurt is. Deze stewards moeten u kooi zoeken, dus zorg dat het kaartje met uw kooinummer goed zichtbaar aan de voorkant van de kooi hangt. Als men u niet kan vinden, dan wordt uw nummer afgeroepen. Probeer hier goed op te letten want als u niet opdaagt, dan wordt uw kat niet gekeurd! Krijg u een briefje van een steward met jouw nummer, dan dient u met uw kat naar de keurmeester te gaan. U moet natuurlijk weten waar die zitten, dus probeer daar achter te komen voor ze u oproepen. Op het briefje staat normaal ook de naam van de keurmeester. Is dit niet zo, vraag dan de naam van de keurmeester aan de steward.

U kan de kat nog even snel opsmukken en dan vertrekt u naar de keurruimte. Doe dit rustig : de kat wordt minder nerveus als u langzaam stapt zodat ze wat kan rondkijken. In de keurruimte dient u uw keurmeester te zoeken. Op de tafels hangen kaartjes met de naam van de keurmeester. Vind u het niet direct, vraag het dan even. Het is mogelijk dat de keurmeester nog bezig is met een andere kat, en dan moet u even wachten. Is het jouw beurt, dan houdt u even in het oog dat de tafel ontsmet is en u mag uw kat op de tafel zetten als de keurmeester daarom vraagt. Probeer de kat rustig op de tafel te houden. De keurmeester gaat uw beestje binnenstebuiten keren en opschrijven wat hij of zij ervan vindt. Laat de keurmeester dus met uw kat spelen en hou in het oog als hij/zij ze loslaat: dan moet jij zorgen dat ze op de tafel blijft. Soms krijgt u wat uitleg van de keurmeester en af en toe kan u ook vragen stellen (over uw kat). Als de keurmeester klaar is met uw kat, mag u terug richting kooi.

Als alle katten gekeurd zijn, dan mag de keurmeester een paar katten voordragen voor een Best In Show verkiezing. Het kan zijn dat hij of zij meer katten in een klasse mooi vindt, maar mag er dan slechts 1 voordragen. Het is dus mogelijk dat de keurmeester zijn 2, 3, 4, … mooiste exemplaren even naast elkaar wil zien om te beslissen. Het is dus mogelijk dat uw kat meer dan 1 keer opgeroepen wordt. Zorg dus steeds dat u “bereikbaar” bent: als u even weggaat van de kooi, zeg dan even tegen de buren waar u naartoe bent zodat ze u kunnen verwittigen. Ook is het mogelijk dat uw nummer in de loop van de dag op het podium afgeroepen wordt. Dat wil zeggen dat uw kat een prijs behaald heeft, en dient u met uw kat naar het podium te komen. Als u geluk en een erg mooi katje hebt, dan hebt u kans dat uw kat meedoet in de verkiezing voor Best In Show. Deze katten worden opgeroepen door de stewards om naar de keurruimte te komen. Tijd voor een opsmukbeurt en naar de keurruimte (soms gebeurt de verkiezing ook het podium). De hoofdsteward regelt het gebeuren in de keurruimte en als uw nummer afgeroepen wordt, dient u uw kat te presenteren, samen met de concurrenten. De keurmeesters vergelijken en brengen hun stem uit. Komt uw katje er als mooiste uit, dan blijft u nog even in de keurruimte, anders mag u terug naar de kooi. Als alle mooiste uit de verschillende klassen gekozen zijn, wordt uit die katten nog de allermooiste gekozen. U moet dan weer uw kat presenteren, samen met de andere mooiste. Als de keurmeesters tot een besluit gekomen zijn, mag u terug naar de kooi. Dan is het nog wachten tot het einde van de kattenshow. Dan worden de keurrapportjes uitgedeeld. Een steward komt met een bak vol keurrapporten in het vak en roept de nummers af. Als u uw nummer hoort, pakt u het keurrapport aan.

Nu mag u naar huis. Hopelijk hebt u een fijne dag achter de rug en hebt u toch een paar nieuwe vrienden gemaakt.