Het witte vlekken gen door Larry Levy

Het witte vlekken gen (dominant Piebald Spotting) wordt vaak verward met andere vlekken genen in katten. Er zijn er verschillende alhoewel het Piebald Spotting gen het meest voorkomt en gewoonlijk aangeduid wordt als het witte vlekken gen. Het is enkelvoudig dominant en de expressie is variabel en enigszins willekeurig variërend zowel in gradatie als plaatsing en de expressie verschilt ook bij homozygote en heterozygote versies.

Dit kan variëren van een paar witte vlekken, vaak op voeten en in het geacht met de rest de normale kleur, tot een Van-patroon die voornamelijk wit is met een paar kleine vlekken kleur. Speciaal bij homozygote versies kunnen kittens uit hetzelfde nest een grote variatie aan patronen tonen. Deze patronen zijn redelijk bekend en binnen de normale variatie behoorlijk voorspelbaar.

Katten ofwel dragen en tonen de witte vlekken of ze doen dat niet en krijgen dan ook nooit nakomelingen met witte vlekken tenzij ze gepaard worden met een drager.

De tegenstanders van erkenning van de bicolour bij vele stamboeken zijn bezorgd of gebruiken dit als een excuus voor de angst om effen katten of pointskatten te krijgen met medaillons, witte tenen, ontkleurde voetzooltjes heupvlekken en vele andere ongewenste vlekken. Dit is vanzelfsprekend niet waar. Er is een dergelijk gen maar dat heeft niets van doen met de dominante witte vlekken van de bicolours. Het gen dat verantwoordelijk is voor deze problemen noemen we het locket-gen, is een recessief gen, een beetje gelijk aan het gen dat verantwoordelijk is voor de witte voeten van de Heilige Birmaaan en dat vaak gedragen wordt door vele Birmanen evenals door katten van andere rassen. Het wordt het vaakst gevonden in de genenpoelen van de Traditionele Siamezen, het meest bij die katten die afstammen van oude Britse lijnen. Dit gen is hinderlijk en omdat het recessief is kan het vele generaties verborgen blijven, voordat er een tweede recessief gen bijkomt, dus lijkt het uit het nergens te verschijnen in een lijn van correct gekleurde katten. Het is vaak ook een verrassing voor de fokkers die geen enkel vermoeden hebben dat hun katten dit gen dragen. Het komt voor in alle landen en in alle Siamese lijnen en katten die afstammen van Siamezen. Bij tijden was het zeer wijdverbreid aangezien vele van de topwinnaars en zeer bekende katten het gen droegen. Aangezien deze uitstekende exemplaren vaak gebruikt werden is ook het gen wijdverbreid. Natuurlijk vertonen de meeste van deze katten geen enkel teken dat ze dit probleem meedragen en vele van hun nakomelingen vertoonden ook niets. Maar aangezien het waar is dat vele van deze utstekende katten ook weer uitstekende nakomelingen produceerden duurde het niet lang voor nakomelingen van deze katten weer onderling gekruist werden en uiteindelijk, zoals alle recessieven, het verscheen plotseling in een homozygote versie van het gen. Hopelijk zijn vele katten die deze eigenschap vertoonden geplaatst als huisdier en zijn die niet gebruikt voor de fok. Maar deze katten hadden ouders en nestgenoten. Deze hadden geen zichtbaar probleem en werden geshowd, haalden titels en er werd mee gefokt. Daar het duidelijk is dat beide ouders van deze katten het gen droegen en dat vele kittens van deze ouders het probleem-gen droegen, werd het generatie op generatie doorgegeven. Slechts één op de vier kittens uit zo’n nest zou statistisch gezien vrij zijn het gen net zoals één op de vier het gen vertoonde. Maar de andere twee droegen het en gaven het door aan hun nakomelingen. Door zorgvuldige selectie en wat geluk elimineerden vele Siamese lijnen het gen enigszins na verloop van tijd. Na al deze moeite stelden fokkers van Oosterse katten nu voor om Bicolours te erkennen die er uit zagen als een wat meer ontwikkelde versie van deze genen waar vele Siamese fokkers lang over gedaan hadden om het te elimineren, of tenminste de katten die het hadden, stilletjes te plaatsen als huisdier en voerden felle tegenstand.

Deze hysterie heeft de Bicolours nog jaren buiten de shows gehouden en sommige stamboeken ze nog steeds niet accepteren en vaak met sterk verwoorde meningen van de oude Siamezenfokkers. In de Verenigde Staten hield het hen buiten het Oosterse ras nog ongeveer 20 jaar nadat alle andere kleuren waren geaccepteerd. Sommige stamboeken hebben hen onlangs geaccepteerd en de Fife staat op het punt van erkenning als ze dat inmiddels al niet gedaan hebben. Vele bicolours hebben een uitstekend type en velen produceren excellente kittens die niet allemaal bicolour zijn. Bijna geen enkele produceert iets wat op het locket-gen lijkt aangezien het gen veel gemakkelijker te zien is en te elimineren uit de Oosterse Kortharen en Bicolour fokkers het vermijden dus veroorzaakt het geen problemen met non-bicolour kittens.

Dus waar komt het locket-gen vandaan? De exacte herkomst is niet bekend maar wat wel bekend is, is dat vele van de beter bekende katten het gen verspreid hebben.

Het kan zijn dat het moeilijker was in het verleden om vele van deze dragers te isoleren toen stambomen nog uitsluitend op papier stonden en het controleren van de afkomst van zo’n 20 generaties nam veel tijd in beslag. Maar de nieuwere stamboomprogramma’s, gecombineerd met grote stamboomdatabases maken zulk onderzoek gemakkelijker en sneller. Als men de kat kent en de ouders van de kat die het locket-gen en wanneer er voldoende verschillende stambomen en lijnen zijn onderzocht dan ziet men dezelfde voorouders plotseling verschijnen bij vele katten die dit probleem hebben en dan vaak op twee of meer plaatsen. Elk land heeft zijn eigen favoriete dragers maar zelfs de meeste van deze favorieten gaan terug naar een handjevol van de eerste Engelse Siamezen. Toegegeven, vele van deze katten staan vaak op vele stambomen maar dat op zichzelf is niet overtuigend. Sommige van deze waren Supreme Grand Champion en zijn veel gebruikt. Maar het meest veelzeggend is is dat terwijl vele katten deze voorouders hebben, bijna alle katten die het probleem vertonen deze katten meer dan één keer in hun stamboom hebben en tot nu toe zijn er geen katten gevonden die het probleem hadden die geen van deze voorouders had. Dus terwijl het niet alles zegt wanneer je deze in de stamboom vindt zou het hebben van het locket-gen zonder deze voorouders wel iets zeggen. Het is moeilijk om precieze informatie te krijgen daar vele fokkers het ontkennen of de katjes stilletjes plaatsen en niet bekend maken dat hun lijn dat probleem heeft. Maar mensen kennende en geruchten zorgen er voor dat de lijnen die het eventueel dragen bekend worden. Terwijl er op zichzelf niets mis is met het locket-gen, het is niet dodelijk, schadelijk of een probleem behalve bij het showen, zou het leuk zijn om het uiteindelijk te elimineren.

Vele van de vroege Engelse fokkers of die al vele jaren fokken weten heel goed welke lijnen en katten het probleem hebben. De meeste fokkers weten dat katten als Scintilla Apollo en Amberseal Electo en Zachary Apollo het gen droegen en het verspreid hebben. Dat het recessief is is niet onmiddellijk herkenbaar in de directe nakomelingen van deze vaak spectaculaire katten. Maar daar zij vaker en vaker voorkomen in stambomen en door de computer databases wordt het duidelijk dat naast hun uitstekende type ook andere genetische cadeautjes doorgegeven hebben.

Scintilla Apollo was een van de vroege veelgebruikte katten die het droeg. Vele van de anderen zijn nog meer gebruikt en hebben mogelijk geholpen bij de verspreiding, maar zijn afstammelingen van Scintilla Apollo, dus is hij een gemeenschappelijke factor op alle andere stambomen, alhoewel de afstammelingen vaak bekender zijn.

Zijn grootvader Ch. Camley Fudge werd ook vaak gebruikt en kan een mogelijke link naar het probleem zijn maar hij is ook in iedere stamboom waar Scintilla Apollo in staat, evenals Ch. Craigiehilloch Chozaro wat het dus moeilijk maakt de eigenlijke “dader” aan te wijzen en zou even goed iets anders kunnen zijn net als die een of twee open plaatsen in de database. Latere afstammelingen zoals Amberseal Electo of Zachary Apollo zijn zéér bekend en veel gebruikt.

Maar er zijn er een paar die het probleem hadden en de afstamming was niet via Zachary Apollo maar die ging terug naar Scintilla Apollo etc. dus hij is in ieder geval zeker. Er zijn genoeg katten met Zachary Apollo in de afstamming of Amberseal Electo om vast te kunnen stellen dat zijn dragers moeten zijn geweest. De minder gebruikte afstammelingen van deze katten kunnen het gen ook verspreiden maar het is nu eenmaal een vaststaand feit dat bekende katten met veel nakomelingen een grotere rol spelen bij de verspreiding aangezien zij gemakkelijker te identificeren zijn en op meer stambomen te vinden zijn.

De verwachting is dat wanneer de echte oorzaak van dit gen begrepen wordt de bicolours zowel bij Siamezen als bij Oosterse Kortharen niet langer meer de oorzaak van de angst voor medaillons zullen zijn bij de fokkers van Siamezen. Aangezien deze katten al vele jaren geleden leefden moet je vaak ver terug in de stamboom om ze te vinden tenzij je de beschikking hebt over een stamboomprogramma en computer, maar als het locket-gen er is dan is het hoogstwaarschijnlijk dat Scintilla Apollo of een van zijn bekende nakomelingen er ook is.

Pedigree of: Ch. Scintilla Apollo GCCF 124701 V15 Lilacpoint

Date of Birth: 9 Dec 1963

Colour & Markings: Lilacpoint

Owner: Clarke, Mrs Dorah

+–Ch. Sayam Zar Prak GCCF 63016 V11 Chocolatepoint

+–Ch. Craigiehilloch Chozaro GCCF 66795 V11 Chocolatepoint

| +–Ch. Chocolate Dragee GCCF 63427 V11 Chocolatepoint

+–Ch. Camley Fudge GCCF 80789 V13 Chocolatepoint

| | +– Sloppy Joe GCCF 63428 V83 Sealpoint

| +– Phen Khae Mae GCCF 67346 Bluepoint

| +– Bintang Sutra GCCF Sealpoint

+–Ch. Bradgate Yippee GCCF 103570 V14 Chocolatepoint

| | +–Ch. Shushard GCCF 56763 Chocolatepoint

| | +–Ch. Briarry Macsuch GCCF 61933 V11 Chocolatepoint

| | | +– Lady Macbeth GCCF 59104 V11 Chocolatepoint

| +– Beaumanor Marigold GCCF 85799 V14 Chocolatepoint

| | +–Ch. Craigiehilloch Chozaro GCCF 66795 V11 Chocolatepoint

| +– Craigiehilloch Chomeena GCCF 79714 Chocolatepoint

| +– Craigiehilloch Chotena GCCF 070385 Chocolatepoint

+–Ch. Scintilla Apollo GCCF 124701 V15 Lilacpoint

| +– Ayredale Jupiter 71722 Sealpoint

| +– Siepoo Seng GCCF 98416 Sealpoint

| | +– Sinkia Lu (UK) Sealpoint

| +–Ch. Siepoo Azure Emperor GCCF 105320 Bluepoint

| | | +–Ch. Bluehayes Foxy GCCF 63801 Sealpoint

| | +– Leander Fair Lady GCCF 91463 Bluepoint

| | +–Ch. Misselfore Myka GCCF 80814 Bluepoint

+– Siepoo Lilac Lulu GCCF 116838 Lilacpoint

| +– Kyrine Lilac Khan GCCF 92526 V14 Lilacpoint

| +– Doneraile Lilac Larry GCCF 98798 Lilacpoint

| | +– Dodbrook Czarina GCCF 91976 Lilacpoint

+– Kenbar Lilac Lustre GCCF 106685 Lilacpoint

| +– Laurentide Mercury GCCF 76062 Lilacpoint

+– Laurentide Adularia GCCF 92646 Bluepoint

+–Ch. Laurentide Ephree Amethyst GCCF 57882 Bluepoint

Pedigree of: Supreme Gr.Ch. Zachary Apollo GCCF NS 157971 Chocolate-tabbypoint

Date of Birth: 7 Nov 1980

Colour & Markings: Chocolate-tabbypoint

Owner: Mrs D Sillis

+–Gr.Ch. Killdown Beauregard GCCF 252282 Sealpoint

+–Gr.Ch. Penyrallt Picasso GCCF NS 2534 Sealpoint

| +–Ch. Cymbeline Katishe GCCF 243119 Sealpoint

+–Gr.Ch. Amberseal Electo GCCF NS 15009 Sealpoint

| | +–Gr.Ch. Sislinki Topsun GCCF 225349 Sealpoint

| +–Ch. Chundaw Kali GCCF NS 12858 Sealpoint

| +– Sianjo Trieste GCCF 261590 Sealpoint

+–Gr.Ch. Okesha Star Galaxy GCCF NS 122932 Sealpoint

| | +–Ch. Windale Derry GCCF OS 113747 Sealpoint

| | +–Ch. Marshbrook Sascha GCCF 190303 Sealpoint

| | | +– Karribee Michelle 147552 Sealpoint

| +–Ch. Okesha Prima GCCF NS 82444 Sealpoint

| | +–Ch. Beaumaris Unknown Ajax GCCF NS 261235 Sealpoint

| +– Paroma Heart O’Gold GCCF NS 027511 Sealpt.(24)

| +– Sianjo Carrisma GCCF 261579 Sealpoint

+–Supreme Gr.Ch. Zachary Apollo GCCF NS 157971 Chocolate-tabbypoint

| +–Ch. Sislinki Topal GCCF OS 173708 Sealpoint

| +– Sislinki Tonto GCCF OS 213329 Sealpoint

| | +– Casmen Kai Koura GCCF OS 172351 Seal-tabbypoint

| +–Ch. Simone Zeberdee GCCF NS 084271 Sealpoint

| | | +–Ch. Craigiehilloch Chomarcus GCCF OS 217177 Chocolatepoint

| | +– Churchwood Blanche GCCF NS 017832 Sealpoint

| | +– Churchwood Erica GCCF OS 190700 Bluepoint

+– Simone Bat Cat GCCF NS 125476 Seal-tabbypoint

| +–Ch. Windale Derry GCCF OS 113747 Sealpoint

| +–Ch. Marshbrook Sascha GCCF 190303 Sealpoint

| | +– Karribee Michelle 147552 Sealpoint

+– Newmoon Pandora GCCF NS 96059 Seal-tabbypoint

| +–Ch. Whiterose Merlin GCCF OS 250357 Sealpoint

+– Jahnee Giri GCCF NS 058213 Chocolate-tabbypoint

+– Lowie GCCF Chocolate-tabbypoint

Pedigree of: Pennyrallt Picasso GCCF NS 2534 Sealpoint

Date of Birth: 4 Mar 1974

Colour & Markings: Sealpoint

Owner:

+–Ch. Sabukia Sirocco GCCF OS 116024 Sealpoint

+–Ch. Fairval Roscoe GCCF OS 133242 Sealpoint

| +– Camley Cleo GCCF OS 118167 Sealpoint

+–Ch. Longacres Jeremy GCCF OS 159019 Sealpoint

| | +– Kanaata Mai GCCF OS 126295 Sealpoint

| +– Longacres Sheri GCCF OS 141508 Sealpoint

| +– Barbet Honey GCCF OS 126350 Sealpoint

+–Gr.Ch. Killdown Beauregard GCCF 252282 Sealpoint

| | +–Ch. Scintilla Apollo GCCF 124701 V15 Lilacpoint

| | +–Ch. Roundway Ourisia GCCF 150034 Chocolatepoint

| | | +–Ch. Roundway Jonquil GCCF 141285 V15 Sealpoint

| +– Donna GCCF 192249 Sealpoint

| | +–Ch. Sabukia Sirocco GCCF OS 116024 Sealpoint

| +– Hengist Cressida GCCF 147523 Sealpoint

| +– Hengist Noushka GCCF 141423 Sealpoint

+– Pennyrallt Picasso GCCF NS 2534 Sealpoint

| +– Whiteoaks Malahide GCCF 95663 Sealpoint

| +– Annelida Azbac GCCF OS 113837 Sealpoint

| | +– Annelida Venus GCCF 98387 Sealpoint

| +–Ch. Killdown Vanguard GCCF OS 144990 Sealpoint

| | | +–Ch. Sabukia Sirocco GCCF OS 116024 Sealpoint

| | +– Pi-den Shandi GCCF OS 132851 Sealpoint

| | +– Doneraile Rosa GCCF 116186 Sealpoint

+–Ch. Cymbeline Katishe GCCF 243119 Sealpoint

| +–Ch. Dunchattan Sabu Hassan GCCF OS 98052 Sealpoint

| +–Ch. Windale Derry GCCF OS 113747 Sealpoint

| | +– Crimplesham Narong GCCF OS 105857 Sealpoint

+–Ch. Dunchattan Ayshah GCCF OS 176812 Sealpoint

| +–Ch. Tailong Kuli GCCF 115636 Sealpoint

+–Ch. Dunchattan Kiki Kula GCCF 126488 Sealpoint

+– Dunchattan Muna Amira GCCF 116149 Sealpoint

Scintilla Apollo is ook aanwezig in de stamboom van de moeder in de 5e generatie zie hierna.

Pedigree of: Ch. Chundaw Kali GCCF NS 12858 Sealpoint

Date of Birth:

Colour & Markings: Sealpoint

Owner:

+–Ch. Sabukia Sirocco GCCF OS 116024 Sealpoint

+–Ch. Starshine Bandido GCCF OS 135715 Sealpoint

| +– Starshine Mischief GCCF 125996 Sealpoint

+–Ch. Sislinki Topal GCCF OS 173708 Sealpoint

| | +– Oakay Boy GCCF 109401 V14 Sealpoint

| +– Supra Flirt GCCF OS 154344 Sealpoint

| +– Hereward Mitzi GCCF 133228 Sealpoint

+–Gr.Ch. Sislinki Topsun GCCF 225349 Sealpoint

| | +–Ch. Scintilla Apollo GCCF 124701 V15 Lilacpoint

| | +–Ch. Roundway Ourisia GCCF 150034 Chocolatepoint

| | | +–Ch. Roundway Jonquil GCCF 141285 V15 Sealpoint

| +– Karibur Jarna GCCF 191997 Chocolatepoint

| | +–Ch Bru-Bur Yogi 108577 Bluepoint

| +–Ch. Reoky Shim Wah GCCF 154978 Chocolatepoint

| +– Fantan Bianca GCCF 136547 Chocolatepoint

+–Ch. Chundaw Kali GCCF NS 12858 Sealpoint

| +–Ch. Sabukia Sirocco GCCF OS 116024 Sealpoint

| +–Ch. Fairval Roscoe GCCF OS 133242 Sealpoint

| | +– Camley Cleo GCCF OS 118167 Sealpoint

| +–Ch. Longacres Jeremy GCCF OS 159019 Sealpoint

| | | +– Kanaata Mai GCCF OS 126295 Sealpoint

| | +– Longacres Sheri GCCF OS 141508 Sealpoint

| | +– Barbet Honey GCCF OS 126350 Sealpoint

+– Sianjo Trieste GCCF 261590 Sealpoint

| +–Ch. Kuala Caru GCCF OS 175083 Sealpoint

| +–Ch. Kaloke Rua GCCF OS 201608 Sealpoint

| | +– Twislehope Sadiya GCCF OS 173697 Sealpoint

+– Kaloke Orsova GCCF OS 217525 Sealpoint

| +–Ch. Marshbrook Kwando GCCF OS 183339 Sealpoint

+– Cymbeline Chemeli GCCF OS 206626 Sealpoint

+–Ch. Dunchattan Ayshah GCCF OS 176812 Sealpoint